We did it. De Koperen Oliekan gaat dit jaar naar Delfstrahuizen.

We hebben de duurzaamheidsprijs van het fsfe gewonnen. De koperen oliekan wordt jaarlijks uitgereikt aan het duurzaamheidsproject dat de meeste stemmen krijgt. In het verleden ontvingen o.a. Happy WhaleBuurtmolen Herbaijum en Zonnepark Drachtsterweg deze prijs en dit jaar was die wisselprijs voor ons. Tijdens het feest ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van FSFE ontvingen we deze glimmende oliekan die nu op onze tafel prijkt. Erg mooi, we hebben hele goede ervaringen met het FSFE. Het FSFE werd in 2014 opgericht door de provincie Fryslân met als doel de duurzaamheidsambitie van de provincie te helpen realiseren en zij investeerden 120 miljoen euro in ruim tweehonderd projecten met een opgetelde waarde van 460 miljoen euro, zie portofolio

Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE)

Met het FSFE was het prettig werken, ze stelden zich open op, met een bepaalde trots voor wat ze kunnen en mogen doen. Ze zijn slim en sociaal maar ook gewoon zakelijk. Het FSFE zorgde dat we juist dat laatste stuk duurzaamheid extra konden doen, waarbij ze een stapje verder kunnen zetten dan de reguliere financiële markt. Dat past prima bij onze eigen filosofie, wij zetten vaker een stapje extra en houden van partners die dat ook kunnen doen.

Duurzame energie

De 80 zonnepanelen op ons dak, de duurzame installaties en verwarming met aquathermie, de grote accu, de manier waarop we warm water opslaan, het hemelwater dat we opvangen en gebruiken voor het spoelen van de toiletten, het terugwinnen van warmte uit het riool voordat we het aan de gemeente geven, zijn concrete voorbeelden van de wijze waarop we concreet omgaan met duurzaamheid.

Sociale duurzaamheid

Maar ook op andere vlakken, zoals bijvoorbeeld het inschakelen van aannemers en bedrijven in de regio zodat er bijvoorbeeld niet elke dag een tegelzetter uit Amstelveen deze kant op hoefde te rijden en veel klein bouwmateriaal schaften we voornamelijk aan in eigen dorp. Sowieso proberen we op de langere termijn contracten te sluiten met partijen die aansluiten bij de duurzaamheidsgedachte. De verbouwing hebben we zo uitgevoerd dat het hele complex weer minstens 50 jaar mee kan gaan.  

Circulaire duurzaamheid

Daarnaast hergebruik van materiaal, het opnieuw verwerken van betondelen, stal, plastic, etc. het gebruik van natuurlijk isolatiemateriaal als schapenwol of afgeschreven spijkerbroeken.

Al die vormen van duurzaamheid passen ook heel goed bij onze gedachte om de natuurlijke en lokale hulpbronnen te benutten op culinair gebied, met een focus op versheid en kwaliteit. Van het wild rondom Tjeukemeer tot de verse groenten en fruit uit nabije volkstuintjes, elk ingrediënt heeft een verhaal dat respect en waardering uitdraagt voor zijn oorsprong, daarbij kiezen wij dus bewust voor vernieuwende, duurzame processen.

Duurzaamheid zit in onze vezels, dus we zijn dan ook erg trotst dat we deze prijs mochten ontvangen. Vaak hoor je zeggen, we willen dit duurzaam en we denken zo duurzaam, maar volgens ons is het gewoon een kwestie van doen, niet morgen, niet over een maand, niet gisteren maar Noudus.

Uitreiking van de wisseltrofee De Koperen Oliekan.
De wisseltrofee De Koperen Oliekan is een prijs voor het meest innovatieve en impactvolle project uit het voorgaande jaar. Dit jaar heeft Hotel Noudus, voorheen hotel Tjongervallei, met glans gewonnen. Met duurzame installaties en verwarming met aquathermie een terechte winnaar! Aldus het FSFE zelf.

Latest Post